huvud

Flocken runt knappen

 
 
Flocken runt knappen?

Människan är uppenbarligen ett flockdjur. Se bara på alla grupper som skapats på facebook. Och alla de här "gillaknapparna" – handlar inte det mycket också om bekräftelse? Att jag också vill vara med i flocken och inte bara att man tycker att det som skrivits är rätt, bra, eller så tycker jag också.
   För den som står bakom det andra gillar, är det säkert lika viktigt att få bekräftelse på sitt inlägg på facebook och även få koll på vilka personer som gillar inlägget. Tillhör de månne min flock? Ibland går det väldigt fort att spontant trycka på gillaknappen, men inte att trycka på "ogillaknappen" för den finns inte på facebook. Så om man ogillar något så blir det till att skriva en bitsk eller sur kommentar, och då menar jag inte en komisk eller ironisk kommentar.
   Det låter kanske lite långsökt, men jag tror att när man inte får någon chans på facebook att nöja sig med att snabbt och enkelt bara visa att man ogillar något med ett knapptryck, så skulle det för vissa kunna vara en grogrund för näthat som nog alla innerst inne ogillar, när man väljer att kommentera sitt ogillande. Det blir lätt så att invektiven, hoten och elakheterna dansar can-can i kommentarerna och de som då skriver alltför ofta skjuter sig själva i foten.
   Det är nog så att många av oss har ett behov av att bli och vara behövda, känna någon slags teamtrygghet till den flock man räknar som sin egen på facebook utan att för den skull släppa för mycket på sin egen integritet. Eller hur?
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-