huvud

Om debatter

Om debatter

Debatten i Sverige har alltmer flyttats från tryckt media till internet och därmed till bloggar, hemsidor, facebook och i viss mån till twitter. Tyvärr är sanningen där många gånger lika osäker som i tryckt media och etermedia.
   Det handlar ofta om åsikter i stället för verklig kunskap och verifierade fakta, och det gäller att vara källkritisk och ha koll på skribenter och angivna källor, och även källor med annan uppfattning, för att kunna göra en egen bedömning av trovärdigheten. Hur många orkar göra detta?
   Inte heller ovanligt att debattörerna letar argument för att misskreditera motståndarna i stället för att övertyga med trovärdiga fakta och egna argument.
   En bra debatt i t.ex. TV eller radio och podcast anses ofta bra om den ena eller andra sidan förlorar debatten. Men den bästa debatten är nog ändå den där debattdeltagarna lyckas lägga fram och förklara sina egna ståndpunkter på ett så trovärdigt sätt att åhörarna själva förstår och kan ta ställning i frågorna. Att bara attackera och hävda att motståndaren har fel i parti och minut är bara fånigt. Det vet man oftast redan innan debatten börjat.
   Handen på hjärtat – Hur viktig är en offentlig debatt för vad du ska tycka? Och - Har du funderat på hur och var du får dina viktigaste åsikter och fakta från?
 
"Man spelar inte bättre än vad motståndaren tillåter."

 

Håll bloggen levande och kommentera!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv