Under produktion !
Del 4 är klar när denna rutans text är borttagen!
Distansrittens historia del 4 kommer att handla om vad som hände i svensk distansritt under året 1990. Om World Equestrian Games, WEG, som var det första samlade världsmästerskapen i alla ridsportens grenar. Målet för distansritten var på Stockholms Olympiastadion som också var tävlingscentrum för alla grenar.
Distansrittens historia
Del 4
1990
World Equestrian Games, WEG-90
VM i distansritt i Stockholm
Sammanställd 2023
av Ulf Lonäs
Senast uppdaterad:
Sidorna:
Klicka på bilder för större bild.
Guldmedaljerna till USA
och Storbritannien


Ett svenskt förslag vann 1985 omröstningen i det internationella ridsportförbundet FEI. Sverige och Stockholm hade fått förtroende att skapa och genomföra det första samlade VM i alla de internationella ridsportgrenarna 1990. Dessa var hoppning, dressyr, fältävlan, fyrspannskörning, voltige och distansritt. Namnet på det första samlade världsmästerskapen blev World Equestrian Games, WEG.
De första världsmästerskapet i distansritt avgjordes 1986 i Pratoni del Vivaro i Italien utan svenska deltagare och det betämdes att VM och EM i distansritt skulle avgöras vartannat år. Svenska distansrittsekipage saknade 1987 internationell erfarenhet och mästerskapsrutin och hade inte en tilräckligt stor elit och var därför inte färdiga för ett så tufft lopp som WEG 1990. Vi låg långt efter den långa utveckling som fanns i internationell distansritt i hela USA sedan 1955 och tidigare i några länder (främst Frankrike, Italien, Spanien och Sverige) i Europa. Bara två av fem svenska startande ekipage genomförde i september 1987 EM i Marloffstein, Västtyskland över 160 km som avgjordes på samma dag. De öppna amerikanska mästerskapen 160 km i Front Royal, Virginia, USA, avgjordes 1987 och var ett genrep inför VM i distansritt 1988. Den förhandsuttagne ryttaren till WEG-90, Knut Nelson, genomförde godkänt det loppet på en lånad USA-ägd häst.
Genrepet på hela VM-banan 1990 var svensk premiär för ett lopp i distansritt över 160 km och startade på dirttrackbanan på Täby Galopp (som låg intill Täby Centrum) klockan 04.30 torsdagen 27 juli 1989. Det var 27 ekipage, varav 12 svenska, och från 12 nationer. Skamir och Reidar Naess, Norge, vann genrepet. Det var bara 7 ekipage som genomförde loppet. Det svenska ekipaget Janos och Knut Nelson blev efter en felridning den sista kilometern i klar ledning före Skamir millimeterslagen trea bakom Hopp Auf och Holger Dittrich, Tyskland. Turbo och Birgitta Ljosdahl blev fyra och Csalfa Staffan Strandberg, Royal Flash/Gunvor Pettersson samt Gracia 71 och Anne-Dorthe Stoltze, Tyskland delade på femteplatsen.
Uppladdningar och tävlingar inför WEG
Stockholm 1989
Sista helgen i november-89 var det under två långa dagar samling och information för gruppen VM-aktuella distansryttare i Stockholm. Tävlingsledaren Anders Pousette och banchefen Lottie Pauli berättade om intrycken från årets EM och gick igenom hela WEG-banan i Stockholm och vilka justeringar och ändringar man gjort efter genrepet på Roslagsritten. Veterinärkontrollen på Gärdet och de stora gatorna fram till målet på Stockholms Stadion var ersatta av en sträcka på Norra Djurgården och genom Liljanskogen som i östra delen gränsar över en väg till målet på Stockholms Stadion, där också ridsporten på OS 1956 avgjordes.
Landslagsveterinär Per Spångfors redovisade massor av information, provresultat från både muskler och blodprov och miniföreläsningar på lördagen. Deltagarna fick ett kompendium och en stor del av söndagen ägnade han åt utfodring. Ett av hans visdomsord var ”Vid allt handhavande av hästen måste man se. Inte bara titta. Utfodring är mycket en fråga om att se.”.
En grupp på cirka tio ekipage var i början av VM-året de som kunde anses ha en hyfsad chans till att få en VM-biljett till Stockholm. Men Svenska Ridsportens Centralförbund, SRC, som då fanns på Sandhamnsgatan alldeles intill VM-banan både i distansritt, fälttävlan och körning på Gärdet, skulle också ha ett ord med om vilka som fick en VM-biljett. En landslagsgrupp i distansritt skulle fastställas av SRC den 28 februari 1990.
– Det är fyra ekipage i distansritt som kommer att tas ut till VM-laget, men ytterligare fem ekipage kan få starta individuellt om de bedöms ha en chans till en placering i den bättre tredjedelen av startfältet, sa SRC:s sportchef Jan Fristedt, som hade en bakgrund som officer i kavalleriet, chef för Ridskolan på Strömsholm, och egen elittävlingserfarenhet i både hoppning, dressyr, fälttävlan och galopplopp.
Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.
Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.