huvud


It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent that survives.
It is the one that is most adaptable to change.


Charles Darwin


 


Det är lätt
att förstå vad som händer men inte
vad som sägs. 

Det våras för galoppen!


Den 1 juni var det smygpremiär för den nya galoppbanan Bro Park utanför Bro i Upplands-Bro. Invigningen blir den 19 juni.
   Galoppbanan har en längre och betydligt bredare gräsbana än den gamla på Täby Galopp och ligger närmast publiken. Gräsbanan är 2.100 meter mot den gamla på cirka 1500 meter. Dirttrackbanan på Bro Park är smalare än den gamla och 1.900 meter lång vilket är cirka 300 meter längre än Täbys. Läktaren är betydligt mindre och vågrummet ligger i en egen byggnad på kortsidan. Hela anläggningen är 186 hektar och fyra gånger större än Täby Galopp. Den ligger på Önsta Gård med anor från medeltiden.
   Stallområdet ligger lite längre från banan än på Täby. Stallbyggnaderna har två avdelningar med 10 boxar i varje och totalt har man byggt 280 nya boxar. Till varje stall hör en horsewalker. Utanför stalldörren blir det en träningsbana och ridvägar. Det kommer också att finnas gäststallar för cirka 100 hästar.
   Nu gäller det bara att publiken hittar dit. Från Karlaplan i Stockholm till Bro Park är det 42 km med bil längs E18 mot Enköping (banan ligger nära motorvägen) och
det är mer än dubbelt så långt som motsvarande sträcka till Täby Galopp. Pendeltåg till Bro station och direktbussar och helst även direktbuss från Stockholms innerstad måste förhoppningsvis bli ett alternativ för den som inte har bil.
   Det ska bli nya banor även för häcklopp och steeplechase men byggandet av dessa är tyvärr uppskjutet tills vidare.

(Bilderna är från den 4 maj 2016.)

...och så här såg det ut på smygpremiären
en knapp månad senare den 1 juni!

 


 

Sommaren är på gång i huvudstaden!

Årets första segeltur är avklarad på Årstaviken i Mälaren, som via Hammarbyslussen en kvarts segling till vänster i bild är porten till Östersjön.
   En bild från en lördagspromenad i Eriksdalsunden på Söder i Stockholms innerstad. Där finns ett lummigt större koloniområde med prunkande trädgårdar, grönsaks-odlingar och flera båtklubbar. En levande men ändå ganska tyst oas, trots att Södersjukhuset med sin helikopterplatta och storstadstrafiken finns knappt 500 meter snett till höger bakom vattenbrynet. Stockholms innerstad, och speciellt Söder och Kungsholmen är verkligen "Staden på vattnet". Men hittills i augusti den här sommaren kanske det varit bättre att skriva staden i vattnet... 

Kiidaaj, här med sin tidigare ägare Ewa Mårgård, är anmäld till VM för sjuåriga unghästar i Samorin i Slovakien den 27 september.


2014-09-15

Svenskt på unghäst-VM


Det är 4 ryttare och 5 hästar som är anmälda till unghäst-VM 120 km den 27 september i Samorin i Slovakien.

Slovakien satsar alltmer på att profilera sig i distansritt. I år har man också fått VM för unghästar och då handlar det om 7-åringar. Det är 71 ekipage anmälda från 16 nationer, och dominerande nationer är inte överraskande Frankrike med 24 ekipage och UAE med 17.
   I Samorin finns en stor modern multianläggning för hästsport med en galoppbana på 1.656 meter med sandunderlag, två stora ridhus, hoppbanor på både gräs och sand och utomhusläktare för över 2.500 personer.
   Eftersom det är ett internationellt mästerskap så är det alltså en CEI****. Minimivikten är satt till 70 kg och anmälningsavgiften är 600 euro. Men som vanligt i distansritt inte en euro i prispengar. På ett VM eller EM borde åtminstone medaljörerna få minst anmälningsslanten tillbaka kan man tycka.
   De svenska ekipage som ska ta sig an resten av världens 7-åringar är: Pontijack/Anette "Lotta" Falk, Pamiljah/Charlotte Tillman, Porlando/Annelie Ohlén och Maria Hagman Eriksson med någon av hästarna Porsche eller Kiidaaj.
  Både Pontijack och Kiidaaj har utsetts till Årets

Unghäst i Unghästfinalen som avgörs i Kristinehamn samma dag som VM i Samorin.
   Att fyra ekipage från lilla Sverige är med och gör upp om en VM-titel tycker jag är väldigt roligt, och det ger också en framtidstro på rätt utveckling för svensk distansritt.


2014-09-11

Elitryttarträff på Arlanda


Distanskommittén vill veta hur vi ska få en större elit, fler framgångsrika elitryttare och fler utövare i distansritt. Därför bjuder man in alla distansryttare som genomfört en internationell distansritt under 2010, 2012, 2013 och 2014, till en stor diskussionsträff, grupparbeten och lunch på Arlanda lördagen den 25 oktober. Träffen, lunch och fika bjuder man på, men deltagarna står själva för boende och resa.
Anmälan till träffen ska göras senast den 24 september till:
larsthunander@yahoo.se  070 3407095 om du vill fråga något. Mer info får  du på Ridsportförbundets hemsida/distansritt.

 
 

2014-09-10

Polen lockar

Den 18 till 21 september åker åtta svenska distansrittsekipage för att ta sig banorna på den internationella distansritten CEI Zakrzów i Polen.
På 160 km är Maritschio/Jessica Holmberg, Elopolda/Sara Henriksson, Prince of Shades/Pia Eriksson, King Peak/Annele Eriksson och Meduz/Maria Hagman Eriksson anmälda.
Till 125 km Ceres/Caroline Pont och tlll en CEIYR 125 km Chaman/Josefin Blom Lugn.
Maria är också anmäld till den andra dagens CEI* 87,5km med MZ Maymoon.

Uppdatering 12/9.
För andra gången på kort tid i Europa måste en tävling flyttas pga översvämmade banor. Litauen har enligt en konversation på facebook fått klartecken av FEI att ta över tävlingen och alla anmälningar.
   Tråkigt när sådant här händer men, men att hålla tummen för svenskarna är ju ändå nationsoberoende...

 

2014-08-15

 Ny distansritt i Skåne

 
En ny distansritt har tillkommit i 2014. Det är Öresundsritten som arrangeras av Anklams Distansryttarsällskap den 13/9 2014. Klasserna är Clear round 40 km och Pröva på 20 km samt 8 km.  Om du har konto hos Ridsportförbundet, se  https://tdb.ridsport.se/meetings/27189 för mer info.


Annelie vann i Italien

Annelie Eriksson vann en stor distansritt och en ännu större pokal i en CEI* 80 km i Italien den 27 juli. De var inte första gången hon tävlade där och en av hennes rådgivare och mentorer är den italienske distansrittsveterinären Marcello Conte som också varit tävlingsveterinär för internationella klasser i Sverige. Han var också med i teamet som hjälpte Annelie till SM-guld 2012.


Månadens ord:


Man ska inte slarva med sina ögonblick.

 

 

Reflexion


Har du tänkt på vad det lilla uttrycket "Man ska prata med sina blommor" egentllgen innebär? Utandningsluften består av ca 4% koldioxid och varje människa andas hela tiden ut koldioxid i en mängd av cirka 220 kg/år.
När man pratar nära sina blommor tillför man nyttig koldioxid så att blommorna växer bättre. Och ju mer koldioxid, alltså CO2, de får desto bättre klarar de långvarig torka utan vatten!
Så prata med dina blommor några gånger varje vecka och se vad som händer. Jag lovar, man är inte galen om man gör det och kom ihåg att blommor käftar aldrig emot...
 
Blomman är växtens blottade kärlek.